fbpx

Ścięgno Achillesa jest najsilniejszym i najwytrzymalszym ścięgnem w organizmie człowieka. Dlaczego zatem tak często dochodzi do jego uszkodzenia?

Do całkowitego zerwania ścięgna Achillesa dochodzi u 1 osoby na 10 tys. rocznie. U osób, u których doszło do zerwania ścięgna Achillesa, zdecydowanie skuteczniejszym leczeniem jest operacja.

Metaanalizy badań wykazały, że współczynniki ponownego pęknięcia to:

  • 13% w przypadku leczenia zachowawczego
  • 4% w przypadku chirurgicznie naprawionych ścięgien Achillesa
  • 2% dla technik przezskórnej rekonstrukcji

Podlegać ono może licznym urazom i przeciążeniom ze względu na wzrost popularności uprawiania różnych dyscyplin sportowych, ale także może być narażone na urazy bezpośrednie ze względu na swoją lokalizację. U osób aktywnych urazy w rejonie ścięgna Achillesa mogą stanowić 30-50 % wszystkich urazów. Dlatego też każdy sportowiec, nie zważając, na jakim poziomie trenuje, powinien zmniejszać ryzyko wystąpienia kontuzji.

Do czynników ryzyka należą:

  • wiek – najwięcej urazów odnotowuje się między 30, a 40 rokiem życia
  • płeć – zerwanie ścięgna Achillesa jest do pięciu razy bardziej prawdopodobne u mężczyzn niż u kobiet
  • rodzaj dyscypliny sportowej – uraz ścięgna Achillesa występują częściej podczas sportów, które obejmują bieganie, skakanie, nagłe ruszanie i zatrzymywanie się – takich jak piłka nożna, koszykówka i tenis
  • stosowanie iniekcji sterydowych w rejonie ścięgna Achillesa oraz zażywanie niektórych antybiotyków
  • otyłość
  • zaburzenia biomechaniki w rejonie stopy
  • zmniejszenie elastyczności tkanek miękkich w rejonie ścięgna oraz mięśnia trójgłowego łydki
  • zmniejszenie ruchomości w rejonie stawu skokowego
  • zaburzenie równowagi mięśniowej zginaczy grzbietowo-podeszwowych
  • zakładanie się mikrourazów oraz przeciążeń – nieefektywny wypoczynek

Dlatego zachęcamy do stałej kontroli swojego ciała (wizyta u fizjoterapeuty!) oraz wprowadzanie protokołów profilaktycznych, korekcyjnych mających na celu uchronić nas przed wystąpieniem kontuzji.